miércoles, 27 de junio de 2012

Moviments socials a Barcelona i a SJCH


En aquest escrit, volía parlar de La Barceloneta, però com que degut a les protestes i a les jornades de treball per aturar les retallades en educació, no es va poder fer el recorregut, dedicaré l'escrit a parlar de com es mobilitzen els ciutadans de Barcelona i San José contra allò que creuen injust.
A Barcelona, hi va haver un temps en que la població es movilitzava en massa proporcionant grans millores socials com hem pogut veure en els recorreguts de Sants, Nou Barris, Sant Andreu, ... Actualment, i sobretot amb l'entrada de la transició, les protestes s'han relaxat i el més habitual són les manifestacions, vagues o vagues generals d'un sol dia i les cassolades. Els últims mesos, però, sembla que apareixen noves formes de movilització a partir de les xarxes i gran organització entre els diversos col·lectius i degut al baix recolzament de les accions directes més contundents, es busquen altres vies com la legal, ocupacions de l'espai públic o d'edificis, ...
A San José i a Bolívia en general, tal i com vaig poder comprovar durant la meva estada, les seves mobilitzacions tenen un caire més "radical" i tal i com es veu (per exemple) a la pel·lícula "También la lluvia", es practiquen els "Bloqueos". Els "bloqueos" consisteixen  en tallar les carreteres i entrades i sortides als pobles impedint el pas a QUALSEVOL vehicle. Això inclou ambulàncies, camions amb mercaderies, ... Aquests bloquejos no es desconvoquen fins que no s'aconsegueix el que es demana tenint així una durada indefinida. Aquestes accions, també les vaig veure arribar a la seva fi quan alguns dels piquets que exerceixen el bloqueig accepten suborns de la gent que vol passar i s'atura el bloqueig per evitar que hi hagi gent que es lucri de l'acció que s'està duent a terme.
Tal i com s'ha pogut veure aquests últims dies a les notícies, això no vol dir que les manifestacions sigui un altre forma de presionar al govern, però tampoc és estrany que acabin amb aldarulls com està passant aquests dies amb el policíes bolivians demanant l'augment salarial (http://www.rpp.com.pe/2012-06-25-protesta-de-miles-policias-amotinados-y-armados-amenaza-la-seguridad-en-bolivia-noticia_495572.html).