miércoles, 27 de junio de 2012

LES TORRES DE COMUNICACIÓ (Collserola)

A Benasque també hi ha unes grans torres de comunicació similars a la Torre Collserola de Norman Foster. Però les de Benasque són  molt més grans, més barates i existeixen des de molt abans que la de Barcelona. En diem ports de muntanya i durant molts anys van servir per comunicar la població de Benasque amb la resta del món. Hi ha molts camins que han subministrat a la població de materials, queviures i turistes procedents tant de França com de Catalunya. A més el seu ús ha anat variant al llarg dels anys. En un primer moment era simplement un pas per entrar i sortir de la Vall, més tard va passar a ser una manera de realitzar el contraban,  va servir per a l’entrada de tropes i la fugida d’exiliats, i finalment es van convertir en camins per a la pràctica del muntanyisme.


Un dels ports més importants per a l’intercanvi de mercaderies entre Espanya i França és el del Portillón, de 2.445m d’alçada. En aquestes comunicacions van jugar un paper molt important els hospitals de Benasque i de Bagnères de Luchon (a França) que permetien descansar abans i després de l’ascensió al port.
Però el canvi més important en tots aquests camins de muntanya es va produir en nombrar la zona Parc Natural. Va ser en aquest moment quan es van adaptar per al senderisme en una actuació similar a la que s’ha realitzat al Parc de Collserola. Evidentment no es pot adaptar per a persones amb mobilitat reduïda, però sí que s’ha equipat per a fer més fàcil i segura la pràctica d’aquest esport. Per a tal fet es van marcar els trajectes amb senyalitzacions que indiquen la direcció a seguir, el temps estimat per a realitzar l’excursió i la dificultat. A més tots els recorreguts tenen una numeració per tal de fer més senzilla la seva localització.
Així doncs, aquests mitjans de comunicació van evolucionant per adaptar-se als nous temps i les noves necessitats però segueixen sent tan útils com el primer dia.