miércoles, 27 de junio de 2012

CIUTAT VELLA

Després de veure el Complex Esportiu de Can Ricart i com s’implanta en mig d’un teixit urbà sobradament consolidat, m’ha fet pensar en dues actuacions realitzades al llarg del temps a la població de Benasque, totes dues relacionades amb aquest projecte però molt diferents entre sí.

El primer cas es el de una rehabilitació i canvi d’ús realitzat en ple casc antic de la població. Es tracta de la Casa Albar que va ser fa molt temps una de les cases més grans del municipi. Situada en ple carrer major, va pertànyer a una família de Infazones (personatges de l’exèrcit espanyol en època de guerres Carlines amb grans guanys econòmics). A l’any 2006 s’inicien les obres per convertir aquesta casa en un edifici destinat a exposicions i actes amb públic com congressos, xerrades i casaments. El projecte conserva completament tota la façana exterior i l’estructura de l’edifici, canviant només la distribució. Per tant, no suposa cap gran canvi a nivell d’edifici (llevat d’un rentat de cara) ni a nivell urbanístic.





El segon cas manté una relació respecte a Can Ricart en quant a l’ús. Es tracta de la construcció d’un nou poliesportiu a l’any 1993. A diferència de la visita realitzada, el poliesportiu de Benasque es construeix apartat de la ciutat, en uns terrenys situats a 300 metres del límit del nucli urbà, una zona on no existeix cap més edificació. Però aquest nou equipament, sí que suposarà un canvi urbanístic amb el pas del temps. Mica en mica, i aprofitant l’època d’esplendor econòmic que ha viscut el país sencer, el poble s’ha anat estirant cap a aquest costat. Es va fer el salt al límit que suposava la carretera de circumval·lació i es van desplaçar l’escola de primària, de secundària, i el C.A.P. Això converteix aquest punt en un centre important per a l’obertura de comerços com farmàcies o botigues de roba esportiva, a més del mercat setmanal que se celebra. D’aquesta manera es converteix aquest espai buit en un carrer comercial i d’equipaments prou transitat.