miércoles, 27 de junio de 2012

LA GUERRA A BENASQUE (Turó de la Rovira)


La població de Benasque sempre ha estat molt afectada per les guerres ja que la seva situació suposa un punt estratègic per a l’entrada i la sortida del país. Des de les guerres carlistes fins a la guerra civil espanyola, sempre ha estat un passadís de pas de tropes invasores i de fugida de refugiats.

Per aquesta raó es va pensar que seria una bon lloc per a la ubicació d’un castell. Va ser construït durant el segle XVIII en un turó a la part nord de la població, des de on es podia controlar el poble i l’arribada de tropes provinents de França. Però mai va tenir una gran importància a nivell militar. Fins i tot s’han trobat documents de tropes enemigues on es ridiculitza aquest castell i va ser conquerit en diverses ocasions.

Actualment no existeix cap senyal visible de la seva existència en el poble però sí que segueix en la seva ànima. Quan va ser inutilitzat a principis del segle XX els habitants de Benasque van aprofitar les seves pedres per construir les seves cases i quadres, de manera que actualment no queda cap rastre del castell però va contribuir activament al creixement del poble.

Sobre les guerres tampoc han quedat gaires més senyals que les dures històries que explica la gent gran sobre la guerra civil. No obstant, sí que hi ha una marca del paper que va jugar Benasque a la guerra civil espanyola, i per estrany que pugui semblar, és una marca que evoca alegria.

El dia 30 de juny son les festes majors en honor al seu patró San Marsial. El plat fort o allò que és específic d’aquest poble, és EL BALL DE BENÀS que consisteix en ballar a la plaça major l’Himne de Riego, el que va ser durant molts anys l’himne de la República espanyola. Es creu que el govern republicà va fugir cap a França per les muntanyes de Benasque quedant aquí l’himne com qui perd una espardenya mentre fuig de la guerra.