miércoles, 27 de junio de 2012

L’ECONOMIA A BENASQUE (22@)


Com la majoria de coses a Benasque, l’economia també es basa en la muntanya. El turisme que aquesta porta cap a la vall és el seu motor econòmic. Durant l’estiu, el senderisme i l’escalada són els principals reclams, mentre que durant l’hivern serà l’esquí el que atraurà a la gent. És molt curiós passejar pel poble durant les dues èpoques de l’any, l’ambient de muntanya, més “kumba”, de l’estiu deixa lloc a un ambient molt més “pijo” durant l’hivern.

L’estació d’esquí de Cerler ha sigut la principal causant del creixement de Benasque des de que es va inaugurar ara ja fa 46 anys. Tot i que es troba en la població de Cerler, aquesta pertany al terme municipal de Benasque i, al tractar-se d’una població petita, el turisme sempre ha preferit allotjar-se a Benasque. Això ha propiciat l’obertura de molts negocis i fins i tot el creixement a nivell mundial de botigues del poble que han sabut aprofitar l’impuls que els hi donava l’estació. Així podem parlar de botigues com Barrabés, que actualment és una de les més importants del món en venda de material esportiu.

A l’any 2000 es va fer una actuació urbanística que va suposar un canvi per al poble molt similar al que representa el 22@ per a Barcelona tot i que, evidentment, a un altre nivell. La construcció d’un polígon industrial a les seves afores va treure de dins del poble tots els tallers, forns, naus industrials, etc. D’aquesta manera, dins de Benasque només hi ha serveis per al turisme mentre que tota la resta es troba a tan sols cinc minuts del centre.

Així doncs, els habitants de Benasque seguiran mirant sempre cap al cel, desitjant que la neu cobreixi la vall ja que, tal com diu la dita, “Año de nieves, año de bienes”.