miércoles, 27 de junio de 2012

BENASQUE_MI CIUDAD


Benasque és una població situada a la comunitat autònoma d’Aragó però fent frontera amb Catalunya i França. És per això que sempre ha tingut molta relació amb aquests dos països veïns tal com es pot veure en molts aspectes de la seva vida com per exemple l’idioma, el patués, que barreja el castellà amb el català i el francès.

Urbanísticament el poble creix seguint el curs del riu Ésera, riu que forma la vall de Benasque. El carrer Major transcorre paral·lel a aquest riu i al seu voltant apareixen les primeres cases de la població. Com que aquest carrer es troba molt proper al riu, la població només es pot expandir cap a un dels costats, quedant així aquest carrer principal arraconat. Durant la primera meitat del segle XX es construeix la carretera principal que circumval·larà el poble i a la vegada farà durant molts anys de límit artificial d’aquest. No serà fins als anys 90 que, aprofitant el boom immobiliari que es produeix a tot el país, per fi es comença a traspassar la barrera que suposa aquesta carretera.


Tot i que durant part de la seva història ha estat governada per un castell militar, mai no ha afectat urbanísticament a la població donat que es va construir quan el poble ja estava format. A més, la seva situació en un turó proper al poble però fora dels seus límits i el curt període de temps en que va estar actiu, tampoc van ajudar a que deixés petjada. Actualment no queda cap rastre d’aquest castell.
La seva ubicació l’ha beneficiat i l’ha perjudicat per parts iguals. Els moviments dels Pirineus han fet que hagi patit terratrèmols al llarg de la seva història, així com inundacions produïdes per les riuades del Ésera. A més, al trobar-se a prop de la frontera, el converteix en un punt estratègic per a qualsevol guerra. Va ser per aquesta vall per on van entrar els francesos per conquerir Espanya i per on van escapar els republicans en la guerra civil.