sábado, 23 de junio de 2012

El ferrocarril a Sants i SJCH com a punt estratègic

En molts indrets, la presència del ferrocarril ha estat trascendental i els ha modificat tant a nivell morfològic com social-econòmic.
En la visita a Sants, vam veure com l'aparició de l'estació va aportar noves indústries i riquesa a la vila tot i que no va ser un factor exclusiu per al desenvolupament de la vila de Sants. Fins i tot, podem interpretar que sants dona l'esquena a l'estació amb el Parc de l'Espanya industrial entre ells.
En el cas de San José de Chiquitos, podem dir que juntament al pas de la carretera bioceánica que uneix Brasil amb Chile, el pas del ferrocarril ha estat clau per al creixement de la ciutat, capital del municipi de San josé de Chiquitos.

Morfològicament, la via del tren crea una divisió a San José entre la ciutat més consolidada (al Sud de les víes) i els barris més modestos i amb un major nombre d'edificacions autoconstruides (al Nord de les vies).
© Jordi Busqué

La posició de l'estació ha convertit el carrer que l'uneix amb el centre històric en el carrer principal de San José i un dels únics asfaltats (Avenida Gallardo). Al llarg d'aquest carrer d'uns 700m hi trobem concentrat la major part del comerç local i crida l'atenció quan en determinats dies de la setmana, s'hi apleguen els pobladors de les Colònies Menonitas dels voltants que venen a comerciar i que no passen desapercebuts pels seus trets alemanys i vestuari del s.XVI.
Per acabar, i destacant quins efectes ha tingut el ferrocarril socio-econòmicament a San José, és tot un espectacle veure el pas del tren que va de Santa Cruz a Quijarro per les nits. Un munt de famílies senceres, esperen el seu pas, no per a viatjar-hi, sinó per a vendre carn a la brasa, gelatina, begudes, yuca, llibres, ... Aquesta activitat és la que aporta uns ingressos a moltes famílies josesanas.
Així doncs, podem veure com una infraestructura com és el ferrocarril pot canviar radicalment una ciutat o poble com va ser el cas del Sants industrial, posteriorment de l'Estació de Sants de l'AVE i els trens de rodalies, de mitja i de llarga distància i, a l'altra banda de l'Atlàntic, l'estació de San José de Chiquitos.