martes, 10 de abril de 2012

La no-gestió del patrimoni natural de San José de Chiquitos


La gestió del Parc de Collserola és totalment diferent de la que es fa del patrimoni natural a San José de Chiquitos. És possible que això sigui degut al poc valor que se li dona al patrimoni natural en aquesta ciutat Boliviana. 

San José té a pocs quilòmetres direcció S.E. el "Cerro del Turubó", una muntanya solitària que sorgeix de la plana i que és un dels principals punts amb el que orientar-nos per la ciutat i des d'on es tenen unes vistes espectaculars de la regió. Si sortim de San José per l'Avinguda El Suto en direcció S. trobem al fons la "Sierra Chiquitana" i el Parc Nacional Històric de Santa Cruz la Vieja on hi ha els vestigis de la primera fundació de la ciutat de Santa Cruz de la Sierra, diverses llacunes i els paisatges de "El Valle de la Luna" amb roques del període precàmbric (període més antic de la terra). Tot i que aquest parc compta amb la vigilància de guardaboscos, realment les seves tasques passen totalment desapercebudes i no s'observa cap mena de gestió, tot al contrari del que trobem en el parc de Collserola, on els visitants poden gaudir d'un bon centre d'interpretació i informació i una pila d'itineraris a fer. A més, a Collserola hi ha una vigilància i conscienciació dels visitants que evita la seva degradació per usos inapropiats. 

Cerro Turubó
Al fons, Sierra Chiquitana
Vigília en el "Valle de la Luna" (15 d'agost)
A San José, l'ús que es fa dels espais naturals com el Turubó o El valle de la luna és en l'àmbit religiós. En unes dates marcades, es realitzen romeries en les que s'hi volca pràcticament la totalitat dels josesanos que s'hi desplacen caminant o amb cotxes i hi passen la nit en vigília resant. Les restes arqueològiques de Santa Cruz la Vieja, volen ser un revulsiu per al turisme però encara s'han de fer nombroses excavacions i una bona posada en valor ja que actualment els visitants que s'hi acosten no poden veure pràcticament res ja que tot està colgat de terra o s'ha degradat al estar exposat a l'intempèrie.



PNH Santa Cruz la Vieja 
Tot aquest patrimoni comença a guanyar valor amb el principal desig de ser un atractiu per al turisme i ja es pot trobar en diferents fulletons que es reparteixen a l'oficina d'informació turística. Les campanyes arqueològiques a Santa Cruz han sortit nombroses vegades en els diaris i el govern en parla sovint però encara cal fer una aposta seriosa i que la població valori aquest patrimoni tan fràgil  i únic.
Excavacions en el 2011 a S.C. la Vieja