martes, 3 de abril de 2012

LA MEVA CIUTAT_FIGUERES


Esquema de la Ciutat
Figueres és la meva ciutat natal. Es troba a la plana de l’Empordà, d’on n’és la capital. Els empordanesos pensem que aquesta és la millor terra del món, tan a prop de les muntanyes com a prop del mar, amb un encant especial difícil de trobar. Aquesta petita comarca, té el gran privilegi de comptar amb tres grans parcs naturals (L’albera, els aiguamolls de l’Empordà i el Cap de Creus). Aquesta situació i entorn  privilegiat  ha permès que la ciutat fos un punt de trobada i d’intercanvi al llarg de la seva història i també ha esdevingut escenari de nombroses anècdortes per la poca distància que ens separa de França. Crec que és molt important entendre l’entorn de la ciutat per entendre realment com és Figueres, és una ciutat que sempre està en relació amb el que passa al voltant, amb el que té en el seu entorn.


Vista de la ciutat durant la Guerra Civil Espanyola


Figueres doncs, és una ciutat d’uns 45.000 habitants (perquè ens fem una idea, tots els habitants de Figueres, no ompliríem ni la meitat del Camp Nou del Barça, no se si és molt bona comparació, però a mi m’impressiona pensar-ho). Per tant som una ciutat petita.
Fortalesa Militar: Castell de St. Ferran
Topogràficament, la ciutat es situa en un petit puig anomenat Garrigal, a 39 m per sobre el nivell del mar. El punt més elevat del municipi és el Castell de Sant Ferran, a 140m per sobre el nivell del mar. Aquest castell és la fortalesa militar més gran d’Europa i la més innovadora del sXVIII.

Figueres en els seus inicis era una vila romana, nascuda de la intersecció de dues vies: Via Dometiana i Via Augusta que passava per la part baixa del terme municipal. A l’època medieval figueres ja era una vila de gran importància, vivia del comerç i del camp. La ciutat va començar a créixer durant l’èpoc medieval i al voltant de l’església romànica que s’aixecava sobre el petit turonet de St. Pere.

Hi ha molta gent que afirma que hi ha tres grans esdeveniments que marquen la història de Figueres: , l’atorgació de la Carta Pobla 1267, l’arribada del ferrocarril el 28 d’octubre del 1877, i la construcció del castell de Sant Ferran 1753. El pas del ferrocarril per figueres formava part del projecte “Camins de Ferro” que pretenien la connexió de la ciutat de Barcelona amb la frontera Francesa, passant per figueres que era un gran nucli econòmic amb connexions directes amb els altres municipis de la comarca . Aquest traçat era la prolongació de la primera línia ferroviària BCN-Mataró.
Salvador Dalí
Figueres va experimentar un gran creixement durant el modernisme català. Destaca l’obra d’arquitectes com Josep Azemar i Pont, que va projectar des de cases per les principals famílies de la ciutat, com la casa de la família Dalí, com l’escorxador de Figueres i altres equipaments.  

Finalment cal destacar que Figueres ha estat una ciutat de grans personatges. Salvador DALÍ (1904-1989) ha estat el gran projector de la ciutat al món. Per primer cop Figueres adquireix una perspectiva  internacional que culmina amb la construcció del gran projecte de Dalí el Teatre Museu Dalí. El Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 1974, va ser construït sobre les restes de l'antic  teatre de Figueres i conté el més ampli ventall d'obres que descriuen la trajectòria artística de pintor i escriptor, des de les seves primeres experiències artístiques i les seves creacions surrealistes fins a les obres dels últims anys de la seva vida. Aquest Teatre museu és el gran reclam turístic de la ciutat.

Narcís Monturiol i Estarriol, personatge no tan conegut popularment però molt important històricament, va ser l’inventor del submarí. També cal destacar personatges més contemporanis com Maria Àngels Anglada i Abadal (escriptora 1930-1999) i personatges de l’actualitat com el cantant kiko veneno, o l’actual director d’exposicions del CCCB Jordi Balló i Fantova.