martes, 6 de marzo de 2012

tàrrega


    
Vivint en un poble de la Segarra, Tàrrega és la referència de ciutat més propera que he tingut des de petita. Es tracta d’una ciutat no gaire gran (17.218 habitants i 88km2), capital de la comarca de l’Urgell, situada a la plana de Lleida i ubicada als marges del riu Ondara. És un centre de serveis i comercial destacat de l’àrea oriental de les Terres de Ponent.

FotosEls seus orígens se situen a mitjans del segle XI, quan Ramon Berenguer, comte de Barcelona, va conquerir el castell targarí. A partir d’aquell moment, la petita vila existent va experimentar un creixement progressiu, reforçat també per trobar-se en una cruïlla de camins. Més endavant, amb la crisi del segle XIV, va passar a ser una vila pobra i arcaica, lligada a les fluctuacions de l’agricultura. Però les crisis es van anar superant i avui en dia l’activitat de la ciutat és important.

Hi conflueixen dues vies importants dins la xarxa catalana, com són l’autovia A-2 (Barcelona- Lleida – Madrid), que passa per fora de la ciutat i la carretera C-14 (Tarragona- Andorra), que la travessa per un dels seus carrers principal, fent que aquest tram es converteixi en una via lenta farcida de semàfors, a més del pas del tren, que fa que els habitants de la ciutat busquin vies alternatives per realitzar el mateix recorregut. Trobem també una altra via de connexió interna, perpendicular a aquesta última, que travessa Tàrrega en tota la seva amplada, via que actualment s’ha reformat amb un paviment continu amb la vorera de forma que la prioritat sigui del vianant, amb la intenció de fer d’aquest carrer un eix comercial, una mena de passeig amb centenars de bancs, tots iguals i col·locats cada dos metres, que s’estén de punta a punta de la ciutat, actualment sense massa sentit . A més, es troba prop  d’altres connexions importants com l’Eix Transversal.

Al mig de la ciutat trobem la plaça del Carme (el pati), amb cafès, bars i terrasses, centre neuràlgic de la ciutat. D’aquí surten els carrers del nucli històric, que són els de caràcter més comercial de Tàrrega, amb petites botigues.

Els serveis són la principal activitat econòmica de la ciutat, on el comerç és la més important, encara que també té una àmplia oferta educativa, amb centres especialitzats, i cultural. En l’activitat social i cultural de la ciutat destaca la Fira del Teatre al Carrer, el mercat internacional de les arts escèniques més important del sud d’Europa, on es produeix un desplegament dels espectacles més innovadors i on la gran varietat d'artistes omple els carrers, que es converteixen en l'escenari d'un gran teatre amb una gran quantitat de públic molt participatiu.