sábado, 10 de marzo de 2012

El palimpsest urbà


Si existeix algun punt de la ciutat que fa visible la seva història aquest és, sens dubte, el seu casc antic. Tradicionalment la ciutat europea s’ha anat edificant sobre els seus propis fonaments, a base de parets de pedra, peces de ceràmica, vidre i fusta que s’enderroquen i es reconstrueixen, generant un substrat que testimonia el pas del temps i que ens proporciona un palimpsest narratiu de la història del lloc. Aquesta superposició de capes, aquestes marques, pistes, traces visibles i palpables de l’evolució de la ciutat generen uns espais de gran càrrega històrica que, a la vegada, segueixen acollint escenes de la vida quotidiana i garanteixen el futur de la ciutat.
Nens jugant a la plaça de Sant Felip Neri
És aquesta convivència simultània entre passat, present i futur el que fa que els nuclis antics tinguin un encant especial. Són espais gairebé sagrats de la ciutat, espais identitaris, com la plaça Sant Jaume o el Fossar de les Moreres, espais de memòria com Sant Felip Neri, on perdura encara la petjada de la Guerra Civil, i molts d’altres llocs que expliquen per si sols la història antiga de Barcelona.


Si hi ha una part representativa de Girona, aquesta és el Barri Antic. El casc antic es vertebra a partir de l’antiga Via Augusta –actual carrer de la Força-, que travessa tot el barri, i la ciutat cau per una banda cap al riu Onyar, i per l’altra s’enfila cap a la muralla. La ubicació de la ciutat permetia controlar des d’un punt elevat el trànsit per la vall de l’Onyar i alhora optimitzar les defenses.
Girona va ser un punt de convivència –no sempre pacífica- entre cultures. Aquest fet és fàcilment constatable amb un simple passeig pel casc antic; en menys d’un quart d’hora es pot anar des del Call Jueu fins als Banys Àrabs, passant per la Catedral i l’església de Sant Feliu, i acabar sortint per la porta romana. Actualment tots el casc antic ha estat rehabilitat i és el punt de major activitat de la ciutat. Els carrers estrets, amb innumerables escales i galeries empedrades, s’han omplert de bars i restaurants, botigues de moda, galeries d’art i hotels. La universitat i les residències d’estudiants, situades a la part alta just per sota de la muralla, dónen molt dinamisme i activitat al barri.
Per acabar, com a fet curiós, voldira comentar que moltes de les escenes de la pel·lícula “El Perfum”, de la novel·la de Patrick Süskind, estan rodades als carrers del Call Jueu de Girona. És una magnífica oportunitat per veure els carrers ambientats com si fóssim al segle XVIII i imaginar la vida a la ciutat en aquells temps. 

Escena de "El Perfum"


Pujada de Sant Domènec, Girona