martes, 22 de mayo de 2012

Els Barris i la seva transformació


Com qualsevol ciutat de grans dimensions, Terrassa amb més de 200.000 habitants ha anat creixent amb l’agregació de barris propers, on la immigració ha estat clau per aquest creixement. Igual que Nou Barris, Terrassa s’ha multiplicat gracies a tota aquesta gent que anava poblant la periferia de la ciutat.




vista dels blocs de pisos del barri de Can Jofresa

Podria posar com a exemple varis barris de Terrassa que han sofert la transformació urbanística de Nou Barris, uns d’ells podrien ser, els barris de ca n’Anglada, la Gripia, la Maurina, Torresana... tots ells van començar a agafar forma, igual que va passar a Nou Barris, amb les migracions dels anys 60. En aquella època els barris es van començar a colonitzar de forma molt extensa i generalment les edificacions eren d’autoconstrucció, amb tipologies edificatòries de cases entre mitgeres de planta baixa més planta pis generalment, amb un petit pati posterior (en molts casos utilitzat com a hort).  
Barri de ca n'Anglada, vista de pisos de protecció oficial de la decada dels 60


Tal i com va succeir amb Nou Barris cap a finals dels 90 aquests barris van patir una transformació, degut a que va començar a arribar una nova onada migratòria que va fer que la tipologia de barri de cases de planta baixa més pis, canvies a edificis plurifamiliars, que donaven cabuda a molta més gent per m2, això ha provocat com a nou barris l’aparició de molts equipaments i escoles necessàries per a cobrir les necessitats bàsiques d’aquets barris que van anar creixent sense un criteri d’abastiment d’equipaments.
vista del barri de la Maurina, vista de la mescla d'edificacions que s'hi han anat generat

Una diferència clau entre els barris de Terrassa i el districte de Nou barris es la falta d’espais verds i places que a nou barris son tant presents. A terrassa aquests barris els farien molta falta la gran quantitat de places que es donen a Nou Barris.