lunes, 20 de febrero de 2012

Montjuïc per als nascuts als '80


Si algú no reconeix aquest moment:   http://www.youtube.com/watch?v=N42BivbrUC4


El primer record que tinc de la muntanya de Montjuïc és de quan tenia quatre anys. Allà, a l’altra banda de la Porta del Rellotge, a tocar del peveter encès, la gent cridava entusiasmada mentre els atletes es repartien la glòria olímpica. I a casa ens havíem quedat sense entrades. 
Tot i aquest decebedor inici, he de dir que com a barceloní nascut a finals dels '80 només he conegut el Montjuïc amable, modern, actiu i atractiu. La meva relació amb la muntanya de Montjuïc sempre ha estat vinculada a l’esport; anant al Palau Sant Jordi a veure el Barça de bàsquet dels Epi, Montero i Galilea, disputant campionats de natació a les piscines Picornell o partits de lliga de waterpolo al Natació Montjuïc. També són de grat record els Salons de la Infància i, ja amb més edat, algun concert al Palau.
Malgrat tot he de reconèixer que per a mi, i per a molts barcelonins, Montjuïc segueix sent una gran desconeguda. Més enllà de tot allò que es pot trobar circulant pels amples carrers de l’antic traçat de Fórmula 1 hi ha infinitud d’activitats i llocs d’interès que encara he de descobrir, totes elles dins d’un impagable entorn natural, tant escàs a la ciutat.
           
            Curiosament, la ciutat de Girona també té un “Montjuïc”, tot i que les semblances amb el de Barcelona es limiten a la procedència etimològica. Amb un Call tan important com el que encara perdura a Girona, no és d’estranyar que la comunitat jueva disposés d’un cementiri propi a les afores de la ciutat. Actualment Montjuïc és un barri residencial ubicat a la sortida nord de Girona, no gaire gran, de cases unifamiliars. És evident que el paper que Montjuïc ha jugat en el desenvolupament de les dues ciutats ha estat radicalment diferent: mentre a Barcelona la muntanya va permetre generar el pla i, posteriorment, extreure’n la pedra per construir, a Girona tot s’esdevé a partir del riu Onyar i el pas de la Via Augusta, quedant Montjuïc com una zona perifèrica, de pas.

Al ser de Barcelona no puc aportar gaire coses més sobre el Montjuïc gironí, doncs no és una zona que es visiti; no obstant, el Call Jueu sí que representa un dels emblemes de la ciutat, però ja em perdonareu si me’l reservo per comparar-lo amb Ciutat Vella.